Montessori Campus 0-18

Profielschets afdelingsdirecteur
Montessori Campus 0-18 (0,8 fte)

Word jij onze afdelingsdirecteur Montessori Campus?

Met ingang van het nieuwe schooljaar (augustus 2024) starten we in een prachtig nieuw gebouw in de wijk Nobelhorst, Almere. Daar gaan verschillende partijen samen (verder) bouwen aan vernieuwend onderwijs voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

Wij zoeken een directeur voor de afdeling PO die mee wil bouwen aan deze droom.

Een nieuwe school
De Montessori Campus 0-18 wordt een inspirerende ontmoetingsplek waar kinderen kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen en ontdekken wie ze zijn en wat ze willen worden. We werken vanuit de principes van Maria Montessori. We geloven sterk dat elk kind van nature nieuwsgierig is en op basis hiervan leert. We bieden onderwerpen aan die passen bij de interesses en talenten van de kinderen. Docenten coachen en dagen uit. Daardoor wordt je leergierigheid geprikkeld en blijft het kind gemotiveerd. We stimuleren en begeleiden het kind om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen leerproces. We geloven dat het kind zich op deze wijze optimaal kan ontwikkelen en presteren om in studie, werk en samenleving te kunnen functioneren.

Na de zomervakantie zullen de volgende partijen hun intrek nemen in het gebouw:

  • Kinderopvang GO!, specialist in de zorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang.
  • Montessori Campus primair onderwijs, die momenteel gehuisvest is op een tijdelijke locatie in afwachting van de nieuwbouw.
  • Montessori Lyceum Flevoland (MLF), dat al langere tijd in Almere-Buiten gevestigd is en naar de nieuwe locatie zal verhuizen.
  • De Nieuwe Bibliotheek.

Deze partijen en mogelijk nog meer, zullen onze missie en visie op onderwijs helpen verwezenlijken.

Samenwerking binnen het gebouw maakt het mogelijk om doorlopende leerlijnen voor kinderen van 0 tot 18 jaar te ontwikkelen. Kinderen worden ingedeeld in ontwikkelfases, met aangepaste leeromgevingen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen:

  • Verzamelaars (0 – 3 jaar)
  • Bouwers (3 – 6 jaar)
  • Ontdekkers (6 – 10 jaar)
  • Wetenschappers (10 – 14 jaar)
  • Betrokkenen (ouder dan 14 jaar)

De organisatie
De organisatie kenmerkt zich door teams van bevoegde coaches/experts, die kinderen begeleiden in hun ontwikkeling. De coach is iemand die het kind stimuleert dingen te onderzoeken die het nog nooit gedaan heeft, die stimuleert tot samenwerken en in de gaten houdt of het kind zich niet te eenzijdig ontwikkelt. De coach zorgt voor een duidelijke dagplanning. Binnen die planning werken kinderen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. De coach werkt met competenties voor zelfsturend leren zoals regie nemen, reflectie, leerstrategieën, samenwerken en het leren relateren aan de werkelijkheid. De rol van de coach/expert is voor iedere ontwikkelfase omschreven in zogenaamde Campuskaarten. In elke groep (we noemen dat vloeren) vormen de collega’s een team en zijn samen verantwoordelijk. Zij worden ondersteund door een intern begeleidingsteam.

De aansturing van de gehele Campus vindt plaats vanuit de schoolleiding. Er is een MT ingericht bestaande uit de rector en drie afdelingsdirecteuren.
De rector is integraal verantwoordelijk en legt verantwoording af aan het CvB van ASG. De rector geeft leiding aan de afdelingsdirecteuren. Zij krijgen net als de rector portefeuilles of deelportefeuilles. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor een of meerdere vloeren en geven ze leiding aan de coaches/experts en leden van het ondersteuningsteam.

De opdracht
We zoeken een directeur die:

  • lid is van het MT van de Campus en medeverantwoordelijk is voor de gehele gang van zaken op de Campus (kwaliteit / onderwijs / bedrijfsvoering / lopende zaken);
  • verantwoordelijk is voor de vloeren: Bouwers en Ontdekkers (kwaliteit / onderwijs / HRM);
  • verantwoordelijk is voor de aansluiting en doorgaande leerlijnen van (0-3) en verder; in samenwerking met de manager van de Verzamelaars (0-3), die hij/zij vertegenwoordigt in het MT (kwaliteit / onderwijs);
  • tot taak heeft de afdelingsdirecteur van de Wetenschappers (10-14) te ondersteunen in de aansluiting van de jonge Wetenschappers (afsluiting PO-fase 11-12) met de oudere Wetenschappers (13-14) (kwaliteit / onderwijs / HRM).

Gevraagde kennis, vaardigheden en competenties
Een bouwer
We kijken uit naar een directeur die met het team werkt aan onze doelen. De directeur die vanuit het Montessori gedachtengoed dezelfde doelen nastreeft die ook op de vloeren voor de kinderen gelden: leiding geven moet leiden tot een cultuur die motiverend is, ‘Leer mij het zelf doen’. Dat betekent een grote mate van autonomie bieden binnen samen geformuleerde kaders, ‘Vrijheid in gebondenheid’.

Dat betekent dat de directeur:

  • Een positieve houding heeft, vertrouwen kan geven en nemen en een kei is in het samenbrengen van mensen om met volle kracht vooruit te gaan, met oog voor ieders unieke talenten;
  • Zich als een echte teamspeler opstelt, wetende dat iedereen ertoe doet en het samen moet gebeuren;
  • Erkent dat we aan het begin staan van iets moois en klaar is om de handen uit de mouwen te steken;
  • Comfortabel is met een coachende leiderschapsstijl, waarbij vragen stellen mag en beslissingen durven nemen wordt gewaardeerd.

Hij/zij bezit de volgende competenties:

  1. energiek en enthousiast, je ziet kansen en laat je niet ontmoedigen door de hobbels en vragen die horen bij deze fase van ontwikkeling;
  2. een grote verbinder, om van het subteam een team te maken dat zich krachtig opstelt in het grote Campusteam;
  3. organisatiesensitief, goed kan aanvoelen wat er speelt, goed kan luisteren, talenten erkent en benut, oordelen uitstelt en aansluit bij wat er speelt, nodig is: een goede balans weet in ruimte laten en knopen doorhakken, zich kwetsbaar op durft te stellen.
    Kortom een stevige persoonlijkheid.

Een vernieuwer
De nieuwe directeur heeft als belangrijke taak om de visie op het onderwijs te vertalen naar de praktijk. Dat hoeft hij/zij niet alleen te doen, sterker nog, er is veel Montessori-expertise aanwezig in het team van Bouwers en Ontdekkers. Vanzelfsprekend onderstreept hij/zij de visie op het onderwijs op de Campus, met het gedachtengoed van Montessori als uitgangspunt en aangevuld met (wetenschappelijk onderbouwde) aanvullingen. Hij/zij zal naar buiten een goede pleitbezorger zijn van het innovatieve karakter van het onderwijs op de Campus.

Deze persoon:

  • Gaat uit van Montessori-principes;
  • Is bereid om te leren en te groeien binnen deze filosofie;
  • Kan deze principes vertalen naar de praktijk, zodat het hele team deze kan omarmen;
  • Brengt de Montessori-kracht van het PO naar het VO, zorgt voor een naadloze overgang.

Hij/zij bezit de volgende competenties:

  1. leergierig en nieuwsgierig; De directeur blijft in ontwikkeling en bevraagt, onderzoekt, leert, reflecteert.
  2. Visionair: aandacht heeft voor een doelgerichte onderwijsorganisatie met allen dezelfde blik op het Montessori gedachtengoed;
  3. Communicatief sterk: de professionele dialoog kan aanzwengelen en kan brengen naar (gedragen) besluitvorming;
  4. Coachen: talenten op waarde schat, benut, leren van en met elkaar ondersteunt, inspireert en inspiratie organiseert. Kortom, een trots boegbeeld van de Campus.Een manager
    De nieuwe directeur heeft ervaring in het onderwijs, kent het primair onderwijs, is op de hoogte van de kwaliteitseisen. Hij/zij draagt zorg voor een cyclisch vormgegeven kwaliteitszorg, gekoppeld aan de visie. Hij/zij heeft leidinggevende ervaring. Hij/zij weet hoe de goede communicatie met kinderen en ouders verloopt.

    • Dat betekent dat de directeur:
      Met de kwaliteit van het onderwijs als leidraad, planmatig werkt, prioriteiten stelt en de grote lijnen in de gaten houdt,
    • Politiek en organisatorisch scherp is, bevordert samenwerking en zorgt voor effectieve communicatie;
    • Open staat voor feedback en aanpassingen, altijd met het oog op verbetering.

     

    Hij / zij bezit de volgende competenties:

  5. Empoweren, hij/zij stimuleert teamleden hun talenten en kracht in te zetten, delegeert verantwoordelijkheden en bevoegdheden naar medewerkers, geeft anderen de vrijheid om initiatieven te tonen, geeft hen de ruimte, het vertrouwen en de mogelijkheden om hun werk naar eigen inzicht uit te kunnen voeren;
  6. Goed benaderbaar en makkelijk relaties aangaat met partijen rondom de school, in de buurt;
  7. Ondernemend, creatief in het bedenken van oplossingen ten tijde van tekorten aan gekwalificeerde mensen. Het team versterkt en te houden door inzet te waarderen, vertrouwen te hebben in de ontwikkeling van mensen. Zo ontstaat een team waar je plezier hebt en bij wil horen.

Kortom een directeur met overzicht, relativeringsvermogen en een dosis humor.

Tot slot
Kinderen en personeel groeien mee in de gemeenschap die wij Campus noemen. We blijven voortdurend in ontwikkeling.

Behalve de bovenstaande persoonskenmerken zijn de genoemde competenties belangrijk voor de succesvolle directeur. We vinden dat alle tien competenties onontbeerlijk zijn, maar realiseren ons dat het schaap met vijf poten niet bestaat. De volgorde doet er toe. Het is geen willekeurige opsomming.