Vacature Directeur De Flierefluiter
Profielschets Directeur De Flierfluiter
Situatie in de wijk/ populatie
De Flierefluiter is een openbare basisschool in Almere Haven en maakt deel uit van de Almeerse Scholen Groep (ASG). De school is gevestigd op twee locaties, aan de Bosgouw en de Uithof, die op ongeveer 10 minuten loopafstand van elkaar liggen. De school heeft 410 leerlingen verdeeld over 17 groepen, waarvan 1 instroomgroep kleuters.
De Flierefluiter biedt veelzijdig onderwijs en werkt vanuit een holistische benadering, waarbij wereldoriëntatie, begrijpend en technisch lezen en taal met elkaar worden geïntegreerd via Blink. Leerlingen worden gestimuleerd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces, waarbij samenwerking een grote rol speelt. Samen leren, samen werken en zorg dragen voor elkaar, met respect voor verschil in intelligentie en vaardigheden, zijn de essentiële voorwaarden voor iedereen op deze school.
Onderwijs en kwaliteit
De Flierefluiter is één van de vier basisscholen in Almere die NEO-onderwijs aanbiedt, deze vorm van passend onderwijs richt zich op meer- en hoogbegaafde leerlingen. Het onderwijs aan deze leerlingen is zo ingericht, dat zij zich kunnen ontwikkelen in hun eigen tempo en op eigen niveau. Er zijn twee NEO-groepen aan de Flierefluiter verbonden: één groep 4/5/6 en één groep 7/8.
Recent heeft de Flierefluiter een nieuwe onderwijsvisie ontwikkeld, gericht op het bieden van passend onderwijs en het ontwikkelen van talenten. Deze visie is met draagvlak van het gehele team vastgesteld en is breed gedeeld naar alle betrokkenen. De directeur speelt een sleutelrol in het bestendigen en verder ontwikkelen van deze visie, met specifieke aandacht voor meer- en hoogbegaafdheid. Tegelijkertijd moet er een balans worden gevonden tussen alle onderwijsaspecten, zodat de onderwijskwaliteit verder opgebouwd kan worden en het evenwicht binnen de school behouden blijft.
Wat vinden de ouders en leerlingen
Ouders waarderen transparantie, daadkracht en heldere communicatie vanuit de school. Ze verwachten een directeur die toegankelijk is, snel schakelt en zorgt voor een veilige en stabiele omgeving voor hun kinderen. Leerlingen profiteren van een directeur die zichtbaar aanwezig is, verbinding maakt en een positieve bijdrage levert aan hun onderwijs en welzijn.
Wat de ouders en leerlingen graag zien in de nieuwe directeur:
- Betrokkenheid en zichtbaarheid, met een sterke onderwijsachtergrond en empathisch vermogen.
- Onderwijskundige visie met focus op het versterken en in balans houden van het onderwijsaanbod. NEO-onderwijs dient te worden geïntegreerd in de bredere schoolvisie.
- Duidelijkheid en daadkracht, zowel in communicatie als in besluitvorming, met een warme en verbindende houding naar ouders, leerlingen en het team.
Team en leiding
Het team van de Flierefluiter bestaat uit 34 betrokken medewerkers en is opgebouwd uit leerkrachten, twee intern begeleiders, leerkrachtondersteuners, onderwijsassistenten, vakleerkrachten bewegingsonderwijs, een administratief medewerker en een conciërge.
Wat zien de teamleden graag bij de nieuwe directeur?
- Daadkrachtige en ervaren leider
De ideale directeur is besluitvaardig, daadkrachtig en een ervaren leider die als boegbeeld van de school achter het team staat en soms vóór het team durft te staan. Hij of zij is in staat om snel en effectief besluiten te nemen en deze duidelijk aan het team te communiceren, terwijl de juiste communicatielijnen worden gevolgd en alle stakeholders op de correcte volgorde worden geïnformeerd. De directeur fungeert als steunpilaar voor het team, ontlast zijn/haar team waar nodig, en pakt complexe situaties op met humor en zorgvuldigheid.
- Betrokken en zichtbaar
De directeur combineert een coachende en participatieve houding met een besluitvaardige en doortastende aanpak. Hij of zij weet wanneer zelfstandig te handelen en wanneer het team erbij betrokken moet worden. Zichtbaarheid is essentieel: de directeur moet aanwezig zijn op school, het schoolplein, de gangen en in de klas, toont actieve betrokkenheid om verbinding en teamvorming te bevorderen, vooral met de twee locaties van de school. De nieuwe directeur is zichtbaar aanwezig en betrokken bij teamleden, ouders en leerlingen. Daarnaast fungeert de directeur als een teamspeler in het contact met alle betrokkenen, zoals het ASG-bestuur, de clusterdirectie en externe partijen, en zorgt voor een effectieve en goed functionerende samenwerking.
- Visie gedreven, (door)ontwikkeling en teamcultuur
De directeur moet aansluiten bij de huidige onderwijsvisie en deze samen met het team verder ontwikkelen, met bijzondere aandacht voor meer- en hoogbegaafdheid en een goede balans in het onderwijsaanbod. Ook staat de directeur open voor verdere ontwikkeling en uitwerking van het naschoolse aanbod. De directeur stimuleert het primaire proces in de klas en ontwikkelt door met als doel het onderwijs duurzaam en toekomstbestendig te verbeteren. Hij of zij bevordert de professionele ontwikkeling van het team door coaching en strategisch talentmanagement.
Een warme, empathische persoonlijkheid is cruciaal. De uitdagingen rondom teamvorming en communicatie tussen de twee locaties vragen om een verbindend leider. Het versterken van de schoolcultuur, waarin humor, verbinding en eenheid een belangrijke rol spelen, is voor het team van groot belang.
Samenvattend
De nieuwe directeur:
- Heeft een duidelijke visie op onderwijs, met specifieke kennis en ervaring in hoogbegaafdheid en passend onderwijs;
- Durft besluiten te nemen, handelt daadkrachtig en weet de school op koers te houden;
- Is een warm, empathisch persoon met een verbindende stijl van leidinggeven;
- Heeft oog voor de balans tussen teamleden, ouders en leerlingen en weet een veilige, positieve schoolcultuur te waarborgen;
- Ondersteunt het team in hun professionele ontwikkeling en werkt aan teamvorming over twee locaties heen, met een grote wens voor een eventuele overgang naar één gebouw in de toekomst;
- Maakt deel uit van het directeurenteam van ASG en zal binnen dit netwerk geregeld samenwerken en sparren met collega-directeuren.
En heeft
- Ervaring in onderwijskundig leiderschap en affiniteit met onderwijsvernieuwing;
- Uitstekende communicatieve vaardigheden: helder, direct en betrokken;
- Een sterk netwerk en de capaciteit om relaties op te bouwen met externe partijen zoals jeugdzorg, de gemeente en andere scholen;
- Een hands-on mentaliteit, met het vermogen om zowel strategisch als praktisch te opereren;
- Uitstekende digitale en financiële vaardigheden: ervaring met jaarplannen en begrotingen;
- Een sterk analytisch vermogen en is in staat om data te gebruiken voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit;
- Aantoonbare leidinggevende ervaring in het onderwijs en een afgeronde managementopleiding of een vergelijkbare achtergrond;
- Vermogen om kansen te zien en te benutten voor de doorontwikkeling van de school;
- Bereidheid om zich langdurig te verbinden aan de school.